In dit interview richten we onze ogen op de volgens ons enige surfskate bouwer/ontwerper van Belgie, Fiber Shape. Wie is hij? Wat drijft hem? Wat zijn ze passies en visie? In dit exlusief interview ontdekken we samen met Frederik wat we nog niet wisten.
Dag Frederik, bedankt dat je wil meewerken aan ons eerste inteview van Surfskate Belgium. Laten we beginnen met wie je bent. Stel jezelf even kort voor!
Mijn naam is Frederik Valgaeren, maar iedereen noemt me Fre. Ik maak met Fiber Shape handgemaakte surf- en skateboards. Een uniek design en een duurzaam board zijn voor mij de twee belangrijkste peilers. Ik ben papa van 2 lieve aapjes Roan en Arden en getrouwd met een nog groter aapje Chiara. Naast surfen en skaten, klus ik ook graag aan volkswagen T3 bussen.
Hoe ben je begonnen met Fiber Shape?
Ik maakte al 12 jaar surfboards voordat ik met Fiber Shape begon. Na mijn studies als industrieel ingenieur begon ik te werken. Daarnaast bleef ik boards bouwen en reaparties doen. Maar ik droomde altijd om meer uit mijn design talent te halen. Na een lange reis door Spanje en Frankrijk keerden we naar huis en nam ik de sprong in het diepe. Zo ben ik Fiber Shape gestart.
In het begin was het zeer kleinschalig, maar ik herinner me nog dat ik een soort van jarenplan maakte. Ik wilde dat het meer zou worden dan enkel boards maken. Fiber Shape moest een soort van community worden. Zoals bijvoorbeeld teamriders, surftrips, events en workshops.
Nu, een aantal jaren verder, is het mega tof om te zien dat ik dit heb weten te realiseren. Uiteraard is dit nog maar het begin, ik heb nog veel mooie toekomstplannen, dus jullie mogen nog wel wat verwachten de komende jaren.
“Ik volg vooral mijn eigen gevoel en dat van mijn teamriders.”
Wat is de grootste uitdaging bij het shapen van een surfskate?
Het bouwen van een surfskate is heel wat anders dan een surfboard. Je hebt een mal nodig om het board vorm te geven. Om een goed functionerend board te krijgen, moeten de drukpunten van de mal op de juiste posities zitten. Denk aan concave, tail, nose,…Dit is het moeilijkste in het proces.
“Ik ben momenteel dus bezig met een nieuwe mal“
Hoe belangrijk is de vorm van het board voor de prestaties?
Zeer belangrijk! Door de outline, rocker en concave te veranderen krijg je een totaal andere skate. Daarom is een goede mal bouwen met bovenstaande parameters zo belangrijk. Ik wilde dat mijn eerste skate een goede allrounder werd, daarom bouwde ik een redelijk platte skate met niet te veel rocker in de tail en niet veel concave.
Momenteel werk ik met twee verschillende outlines. Om beter te begrijpen wat werkt, laat ik mijn boards altijd testen door verschillende skaters. Daarnaast steek ik ook veel tijd in het testen van verschillende soorten wielen en de positie van de trucks. Op dit moment ben ik bezig met een nieuwe mal, die deze zomer getest wordt. Het doel is om deze in het voorjaar van 2024 in productie te laten gaan.
Wat zijn de verschillende materialen die je gebruikt bij het maken van een surfskate?
Ik wil duurzaam werken dus kies ik voor bamboe, fiberglass, carbon en ecologische epoxy gemaakt van dennennaalden.
Hoe pas je de technologie en trends van de surfwereld toe op jouw surfskates?
Ik probeer zo veel mogelijk de trends te volgen maar luister vooral naar mijn eigen gevoel en dat van mijn teamriders.
Hoeveel tijd kost het om een surfskate te maken?
Dat is heel verschillend en afhankelijk van het design. Een skate in de mal steken duurt 15 minuten. Vervolgens moet de skate 24 uur uitharden. Daarna begint het proces met schuren, design, positionering van de trucks, … Van start to finish ben ik er minstens 4 uur mee bezig.
Wat is de meest unieke surfskate die je ooit hebt gemaakt?
Elke skate is uniek bij Fiber Shape en dat maakt het zo leuk. Zo legde ik ooit een gescheurd hemd van een overleden grootmoeder onder het laminaat. Ook heb ik wel eens een foto van een koppel uit de jaren 80, of een stuk behang uit de jaren 70 verwerkt in mijn designs.
Waar haal je je inspiratie vandaan?
Oldschool jaren 70 skates en surfboards. Ik hou van oldschool outlines, maar het moet ook functioneel zijn. Persoonlijk hou ik van bredere decks waar je je tenen en hielen echt kunt laten werken. Qua design kan er echt heel veel maar ik vind swirls super nice op een skate.
Hoe belangrijk is duurzaamheid en welke stappen onderneem je op dit gebied?
Ik wil graag een skate maken die lang meegaat en daarom blijf ik verder zoeken naar verbetering in kwaliteit. Tegenwoordig leg ik bijvoorbeeld ook een glasvezel laag bovenop de skate om de kans van splijten te verminderen. Ik gebruik ook veel bamboe. Bamboe is een grassoort en groeit veel sneller dan een houtsoort. Daarnaast is het ook zeer sterk en kun je de flexibiliteit goed aanpassen.
Hoe zie je de toekomst van surfskaten?
Trends komen en gaan maar ik heb het gevoel dat surfskaten nog wel even blijft bestaan. Het is een lifestyle en heeft veel raakvlakken met het surfen. Je ziet best wel wat organisaties ontstaan die zich inzetten voor een surfskatecommunity.
“Duurzaamheid is iets wat ik belangrijk vindt in een wegwerpmaatschappij”
Waarom zijn jouw surfskates unieker dan andere op de markt?
Fiber Shape werkt met twee belangrijke pijlers: duurzaamheid en altijd een uniek design. Duurzaamheid is iets wat ik belangrijk vind in deze wegwerpmaatschappij. Ik maak maar telkens eenmaal hetzelfde design. Wanneer ik een textiel gebruik dan knip ik steeds een klein lapje en steek het in een map zodat ik weet welke textieltjes ik al heb gebruikt. Wanneer ik met pigment in mijn epoxy werk (ik gebruik zelden of nooit verf) dan zorg ik ervoor dat het design ook uniek is, door te werken met een mix van meerdere pigmenten. Zo krijg je steeds een andere eindresultaat en een unieke skate onder je voeten.
Hoeveel variaties van surfskates heb je gemaakt en welke was de leukste om te creëren?
Ik heb heel wat getest en ben uiteindelijk uitgekomen op twee verschillende outlines. Eén model heeft een wat smallere nose, en is daarom in zijn geheel ook minder breed. Dit was oorspronkelijk mijn cruiser. Dit type deck wordt vaak door mensen met een kleinere schoenmaat gekozen. Het andere model heeft een breder nose en reageert heel snel. Momenteel ben ik bezig met een nieuwe mal waar ik meer performance gerichte skates uit wil krijgen. Meer rocker, meer concave en een leuk wipje in de nose.
Waar heb je je vaardigheden geleerd?
Mijn vaardigheden heb ik vooral geleerd door te doen. Daarnaast heb ik geluk gehad met een goede leerkracht die wilde meedenken tijdens mijn Syntra West opleiding als polyesterbewerker.
Wat is je signature style?
Mijn skates zijn altijd op maat gemaakt voor mijn klanten. Wanneer een klant bij mij komt, proberen ze eerst een aantal testskates. Dan doen dan een babbeltje over smaak en design. Zo komen we tot een unieke skate die echt werkt voor de skater, met een op maat gemaakt design.
Favoriete surfskate spot?
Tessenderlo. Het skatepark heeft een zalige bowl met een extra verhoogje erin.
Wie is je favoriete surfskater/surfer?
Surfer: Toren Martin,
Surfskater: my crew Pj,Niels en Maries!!
Heb je nog een tip voor beginnende surfskaters?
Koop geen te moeilijk board en ook geen rommel. De surfskate truck is zeer belangrijk en moet ook passen bij je stijl.
Wat een inspirerend gesprek hebben we gehad met Frederik van Fiber Shape! Dit interview bood ons een unieke blik in zijn creatieve visie en zijn diepgaande passie voor duurzaamheid en vakmanschap. Met Fiber Shape bouwt Frederik niet alleen surfskates, maar ook een community waarin kwaliteit, originaliteit, en ecologische verantwoordelijkheid centraal staan.
Frederik, bedankt voor je openhartigheid en inspirerende inzichten. We kijken uit naar wat je in de toekomst nog voor ons in petto hebt. Fiber Shape is meer dan een merk – het is een beweging die ons allemaal uitnodigt om bewuster en met passie te skaten!